Titel: Skogsrå.

Meddelare: Erik Persson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Min morfar var från Hedsjö i Helsingland, men köpte sig ett hemman här i byn och flyttade hit. Han talade om ett märkvärdigt äventyg, som han och en kamrat till honom var ute för, då de var i Helsingland. De var ute och jagade en dag på hösten och gjorde kväll i en fjölabod (busta). De gjorde upp eld och satte sig att steka strömming på spett över elden. Då kom där en stor, lång och faligt vacker kvinna fram till dem och gick runt elden några varv. Tog så kamraten åt morfar en tobaksbit på spettet och räckte henne, då hon gick förbi. "Det där var icke någon riktig människa," sade morfar. "Vi ska akta oss för att gå ut på någon is i morgon, ty det kan lätt hända oss någon olycka!" Lade de sig så att sova och tänkte ej vidare på saken. På morgon gav de sig ut på jakt igen. Då de kom strax bortom fjölaboden, fick de se en björn resa sig upp bakom en låga. Morfar sköt, och björnen damp omkull men reste sig igen. Han sköt ånyo, och björnen damp, men steg upp igen. Nu sköt kamraten, och även nu damp björnen. De trodde att det bara var något trolltyg, det där, varför de inte ens brydde sig om att titta efter, om björnen låg där. Då de gått ett litet stycke, fick de se en älg i kanten av en myr. De gick mycket nära, men älgen syntes ej vara det minsta rädd, varför de tänkte, att det var väl något spektakel, det där med. Men så tyckte sig morfar se en liten karl springa runt älgen, och då tänkte han, att det var väl inte värre än att försöka. Då det small, föll älgen omkull och var stendöd på fläcken. Gick de så hem för att få hjälp med att frakta hem djuret. Kom de så händelsevis till den där förra platsen, och då låg där tre björnar bak lågan. - Så det var skogsrået, de varit ut för på kvällen. Hon blev glad åt tobaken och gav dem i stället av sitt.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen.